Skolfastigheter i förfall

I senaste Täbynyheter går det att läsa om en del av moderaternas och alliansstyrets planer för kommunens skolor. Det är fastighetschefen som fått uttala sig för lokala media. Ett av de projekt som nämns är Viggbyskolan. Här kan en läsa att en äldre skolbyggnad ska renoveras och att en ny skolbyggnad planeras byggas. Det som inte nämns i artikeln är att en annan äldre skolbyggnad en karakteristisk 50-talsskolbyggnad utreds för rivning.

Var och en som besöker Viggbyskolan kan konstatera att den har ett mycket eftersatt underhåll. Det reser återigen frågor om hur kommunen sköter underhållet på sina fastigheter och varför fastigheterna låtits förfalla till den grad!? Här är Gripestam och moderaterna skyldiga att ge Täbyborna ett svar!

I ärendet Viggbyskolan är det självklart så att den fysiska arbetsmiljön för de anställda och eleverna har försummats och måste åtgärdas, att elevantalet i nuvarande upptagningsområde beräknas öka och på något sätt måste det lösas. Men det handlar också om två tidstypiska kommunala fastigheter med karaktär och en pågående kapitalförstörelse av kommunala fastigheter. Varav Viggbyskolan är ett i raden av exempel.

När kommunstyrelsen skulle ta beslut om Viggbyskolan var beslutsunderlaget mycket tunt. Det saknades tydliga beskrivningar av fastigheterna, med skisser och redogörelse. Ingen utredning om byggnadernas kulturhistoriska kvaliteter fanns med och dessutom saknades en alternativkostnad för att renovera även 50-talsbyggnaden. Från Socialdemokraterna yrkade vi återremiss för att få ett gott underlag till beslut.

Ärendet Viggbyskolan gör det än en gång tydligt att arbetet skulle kunna förenklas i den utbyggnadsprocess som Täby är i, om Täby hade en utarbetad och av kommunfullmäktige antagen Bevarandeplan för kulturhistoriskt intressanta byggnader och miljöer. En sådan har vi Socialdemokrater motionerat tidigare om – men tyvärr inte fått gehör för. I kommunhuset bör också kompetens för att ta hand om kulturhistoriska byggnader finnas. Så kan liknande missöden med vanvård och förfall av byggnader likt Viggbyskolan  förhindras i framtiden.

Sedan måste såklart även den politiska viljan finnas att väl förvalta kommunalt ägda fastigheter. Så kan vi få ett i alla hänseenden hållbart Täby, ekonomiskt, kulturellt och med fokus på miljö. Att ta hand om och renovera sina byggnader är på alla sätt god resurshantering.

 

 

Annonser

Publicerat av

annicagryhed

Jag är aktiv Socialdemokrat och brinner för alla människors rätt och möjlighet att få forma sitt liv i enlighet med sina drömmar. Ensam är inte stark - tillsammans kan vi göra det möjligt. Hemmahörande i Täby, Storstockholm.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.