Vi står starka

Den här veckan började som alla veckor, men blev ingen annan vecka lik. I fredagseftermiddag strax innan klockan tre stannade allt. Vi nåddes av rapporter om ett obeskrivligt vansinnesdåd i centrala Stockholm. Ett dåd med syfte att bringa terror och kaos. Drottninggatan utanför Åhléns, vilken svensk som besökt huvudstaden har inte promenerat där? Ett centralt stråk för både stockholmare och besökare.
Den 7 april grep först skräcken tag om oss, men sedan visade sig det svenska samhället från sin bästa och starkaste sida. Människor som inte kände varandra bistod och hjälpte med smått som stort, mat, dryck, bilskjutsar och tak över huvudet. Människor sträckte hjälpande händer till behövande som kom i deras väg. Sociala medier blev en våg av hjälpsamhet och informationsvägg för att meddela sig som varandes i säkerhet. Polis, räddningstjänst, sjukvården och lärare och pedagoger sträckte sig till sitt yttersta i professionalism och medmänsklighet.

Idag var jag, liksom många andra, inne på kärleksmanifestation på Sergels torg. Tusen och åter tusen strömmade vi till allvarsamma, med blommor i händer och tårar i ögonvrån. Vi var så många och ändå var så tyst när vi alla talade med dämpade röster och varligt försökte röra oss i folkmassan. Det var vackert och det var värdigt. Gemensamt hedrade vi offren och de drabbade. Stärkta gick vi sedan därifrån. De kommer aldrig lyckas de som vill splittra, sprida hot hat och terror och på så vis försöker slå sönder vårt öppna samhälle i Sverige. Aldrig har jag varit så säker. Sverige är starkt, vi står många tillsammans och vi kommer försvara vår demokrati och vårt fria levnadssätt. Alltid.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.