Åka hela vägen in till sta’n

Så kom då i föregående vecka till slut beskedet från Sverigeförhandlingens Stockholmsdel: det blir Roslagsbana i förlängning via tunnel från universitetet till T-centralen.

Som vi väntat och som vi undrat. Det är en lättnad och glädjens besked. Täby och de övriga nordostkommunerna har sedan länge en underdimensionerad kollektivtrafik och bilåkandet är alltför stort i vår del av länet. Mer vägar och bredare vägar får inte rum utan för ett växande Täby och nordost behövs ökad kapacitet i kollektivtrafiken. Roslagsbanan vars förlängning senast ska börja byggas 2026 är en del i detta, men det kommer inte att räcka, sedan kommer även stärkta tvärförbindelser behövas till och från vår kommun. Alla ska inte behöva åka in mot stan när de egentligen vill resa på tvären i vårt län. Så är det ofta nu och den som från Täby ska till Kista eller Sollentuna har oftast inte några rimliga alternativ till att ta bil. Här behövs också satsningar.
Med den överenskommelse som nu träffas om Roslagsbanans förlängning till stan så förbinder sig samtidigt Täby att här ska byggas drygt 16000 bostäder. Det förpliktigar. Och även om det i Täby råder en bred politisk samsyn om att nu när tunnelbanan, som tidigare förespråkats av S, L och MP som förstahandsalternativ, inte var framgångsrik inom Sverigeförhandlingen så är en utbyggd och förlängd Roslagsbanan mycket bra för Täby och dess tillväxt. Däremot råder det långt ifrån samsyn om bostadsbyggandet. För vilka är det vi ska bygga de dryga 16000 lägenheterna?

Som socialdemokrat är det enkelt för mig att svara på den frågan. Bostadsbristen vi har i dag drabbar inte alla lika. Vi behöver bygga för de som nu inte har möjlighet att finna en bostad i Täby! Våra unga, de som arbetar i vår välfärd och i serviceyrken i vår kommun och för de som av olika skäl önskar hyresrätt. Det ska vara möjligt även för den som inte är kapitalstark att bo i Täby. Så kan vi utveckla och bygga framtidens Täby till en socialt och ekologiskt hållbar kommun.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.