Rörigt värre – eller det där med sanningen

De senaste två veckorna har det varit rörigt värre i Täbypolitiken. Det började med att medborgare och press fick veta att nu tar Täby kommun över Täby park asylboende från Migrationsverket. Det ska ske i maj. Sedan fick vi veta av den lokala moderata utspelsmaskinen att nu börjar Täby ta emot nyanlända igen för nu kan de bo på Täby Park under sin etableringstid. Sen kom nästa utspel att nu bir det inga modulboenden i kommunen. Efter det kom att ännu ett utspel som nu var att moderaterna nu ”vunnit” sin kamp mot staten och sin kamp mot modulbostäder.
Slutligen kom då svaret från Migrationsverket att förhandlingar pågår med Täby kommun men i nuläget har de fortfarande behov av platserna på Täby Park för nyanlända.
Och sedan blev det tyst.
Det hela är anmärkningsvärt på flera sätt och vis. Först måste påpekas att täbymoderaterna har hela tiden varit motståndare till att först Täby Park blev ett akutboende och sedan ett asylboende. Detta trots att alla de farhågor som initialt basunerades ut kom på skam. Det gick bra. Barnen började i Täbys olika skolor och våra barn fick lekkamrater från andra delar av världen och som bar på andra erfarenheter än dem själva. Många täbybor har ställt upp för att välkomna både nyanlända och de på asylboendet. Men Täby Park är en hotellbyggnad och kan och bör inte vara ett långsiktigt boende.
Men hur var det nu?
Jo, under 2016 har Gripestam varit ute ett flertal gånger i både lokal och nationell debatt och i hårda ordalag beskyllt staten och Länsstyrelsen för att hindra Täby kommun från att ta emot sin andel av det solidariska flyktingmottagandet. Det har sagts att Länsstyrelsen stoppar modulboenden som Täby kommun vill bygga. Samtidigt har inte ett enda bygglov sökts för modulbostäder. Det var inte heller förrän i december 2016 som kommunstyrelsen beslutade påbörja upphandling av tillfälliga bostäder. Så trots att överenskommelsen om solidariskt mottagande slöts i oktober 2015, så gjorde sig inte styret i Täby någon brådska. Så vad är det Länsstyrelsen och staten har stoppat? Svaret är att Täbys moderatledda styre har stoppat sig själv och sedan används frågan för olika icke underbyggda yvigt formulerade utspel.
Frågan som infinner sig är vilket förhållande den lokala moderata ledningen har till sanningen? Är allt bara ett spel för dem, är verkligheten och sanningen betydelselös? Och är de medvetna om att de brickor de använder i spelet är dels täbybornas förtroende för politiken och samhällets förmåga som sådan och dels de nyanlända och asylsökande som bor i kommunen?
Det är skamligt av moderaterna att använda mottagandet av flyktingar  i vår kommun på det vis som görs till att skapa polarisering, otrygghet om vad som gäller och att piska upp stämningar!
Nu är det tyst igen. Till nästa utspel med sant eller osant innehåll.
Sådant oansvarigt agerande är inte vad Täby behöver. Täby behöver ett värdigt och humanistiskt styre och inte ett utspelsmaskineri.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.