Visst behövs resursskolorna

Skolkostnadsutredningen
Skolkostnadsutredningen

Det har stormat en del de senaste åren kring de så kallade resursskolorna. Dessa skolor vänder sig till elever med särskilda behov, ofta barn med neuropsykiatriska diagnoser. I vilken form skall skolorna få finnas? Vilka elever skall där få plats och klarar alla elever en ”vanlig” skola? Hur skall kostnaden för resurskolornas tas och går det lika bra egentligen med en inkluderande vanlig skola? Får en skola rikta in sig bara på barn med särskilda behov?

Nu har en del av svaret på de här frågorna kommit i form av skolkostnadsutredningen som delvis behandlar resursskolorna. Socialdemokraterna i Täby stödjer skrivningarna och förslagen i skolkostnadsutredningen som syftar till att stärka resursskolor och deras roll i det svenska skolsystemet och få dem inskrivna i skollagen under just namnet resursskolor.

I dagens skola finns det elever som inte klarar av skolgång i ordinarie skolor. Elever som mår dåligt och elever som blir så kallade hemmasittare. De flesta av dessa elever faller in under ramen elever med särskilda behov. Behov som skolan missar eller ej har förmåga att möta. Dessa elever förlorar delar av sin utbildning och kan då inte utvecklas och nå sin egentliga potential.

Kommunerna och huvudmännen kan många gånger hjälpa dessa elever och se till att de får sin rätt till utbildning genom att arbeta inkluderande både runt eleven och i skolan som struktur och system. Det är dock inte alltid tillräckligt, då t.ex. tillräckliga implementerade kunskaper inte alltid finns i organisationen och/eller erforderliga anpassningar inte alltid är möjliga att göra i en vanlig skolmiljö som ska passa flertalet.

Alltför många barn har kommit i kläm i skolsverige. Medan diskussionerna gått höga om hur skolan borde vara, om kompetensutveckling av personal på statlig och/eller kommunal nivå och anpassningar som ska göras men som inte blir rätt. Under tiden betalar de barn som inte har en tillräckligt anpassad skola ett oacceptabelt pris. Men, det bör aldrig råda tvekan om att det enskilda barnets/elevens rätt till en fungerande skolgång alltid måste sättas först och före huvudmännens organisatoriska visioner och mål. En skolgång och en uppväxt går inte i repris. Barnet kan inte vänta på organisationer som inte är redo. Därför välkomnar socialdemokraterna i Täby de förslag och skrivningar som stärker resursskolornas roll och plats i det svenska skolsystemet.

Resursskolorna behövs. Inte för alla, men för de som behöver dem är de livsviktiga. Resurskolorna har också förmånen att kunna anpassa på ett sätt som vanliga skolor inte kan då deras inriktning är specifik mot just barn som behöver omfattande extra anpassningar på grund av särskilda behov.

Barnet – eleven måste komma först!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.