Varje dag en kamp!

När jag var ung i Jönköping i slutet av 80-talet så fanns det där nynazister. De var inte många, men de fanns. Ibland kunde de ses stå i en klunga på stan. Någon var bekant med någon som kände en nynazist. Jag kommer ihåg att det kändes så otäckt bara vetskapen om att några ville ikläda sig rollen att vara nynazister. Jag kommer ihåg att vi var ett gäng gymnasister som pratade om det och det var inte för oss över huvudtaget greppbart att tänka att de verkligen menade allvar, att de hade nazistiska värderingar och förnekade förintelsen som propaganda. Vi hörde talas om att ett gäng nynazister hade krävt att få Stadsbiblioteket ta fram ”Mein kampf” ur arkivet. Det var så otäckt att vi knappt orkade prata om det. Det var så det var då i slutet på 80-talet. Motståndet och fasan över nazistiska värderingar var gemensam och oberoende av bakgrund och politisk riktning. Vissa av oss i gymnasiegänget talade om klass och arbetares rättigheter- andra drömde om att bli börsklippare. Men, fasan och avståndstagandet mot nazistiska värderingar och grupperingar den var gemensam.
Idag ser vi ofattbart nog hur nazismen och rasismen återigen är på frammarsch i världen. Samtidigt som vi ser denna utveckling så frågar vi oss själva hur det kommer sig att förintelsen kunde äga rum? Idag den 27 januari, Förintelsens minnesdag förklarar vi för våra barn, pratar med våra nära och kära om tiden då miljontals människor mördades. Det är en dag vi bör ägna åt reflektion och samtal om människovärde, demokrati och mänskliga rättigheter.
Vi är lyckligt lottade som lever i Sverige, ett av världens rikaste länder med en stabil demokratisk tradition. Men vi måste lära oss av historien. Nyligen bevittnade vi hur ledaren för Moderaterna hotade med att fälla regeringen och därmed skapa ett politiskt kaos med stöd av SD ett år innan valet. Moderaternas ledare säger sig vilja samarbeta med SD. Det känns ofattbart att vi lever i en tid där detta sägs av en partiledare för ett etablerat parti.
Sverigedemokraterna är ett parti med nazistiska rötter och antisemitismen genomsyrar partiet. Det finns förtroendevalda för SD i kommuner runt om i landet som sprider antisemitism på sociala medier men som fortfarande får sitta kvar. Vi har sett hur Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson fångas på film när han berättar en historia om hur han tillsammans med tyska nazister i ett slakteri skrek ”Die Juden” samtidigt som de sparkade på döda får.

I en tid, då rädsla och oron för utvecklingen i världen befäster sig i vårt land är det av stor vikt att politiker tar ansvar för att värna demokratin och skapa stabilitet. Inte tvärtom. När jag ser mig runt omkring idag vill jag hoppas att vi oavsett bakgrund och politisk hemvist borde vi kunna vara överens om avståndstagande från ett sådant parti som SD. Vi får aldrig vika ner oss angående människans grundläggande värde. I vilken form den än kommer får nazism, antisemitism och rasism aldrig accepteras.

27 januari 1945 befriades koncentrations- och förintelselägret i Auschwitz. Denna dag är till för att uppmärksamma och för att hedra minnet av alla som mördades under förintelsen. Men vi ska inte låta det stanna där – låt varje dag bli en dag där vi tar avstånd från intolerans, rasism och nazism!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.