Skola och bostad viktigt för företag

Har fått en debattinsändare om företagarklimat publicerad i Stockholmstidningen. Lägger in den också här för läsning:
Företagen pratar inte i första hand om vinsttak, skatter eller fackets makt. De lyfter tillgång på bostäder, konkurrenskraftiga skolor och samsyn kring regionala infrastruktursatsningar som viktiga frågor för ett gott företagsklimat, skriver Annica Gryhed, S-oppositionsråd i Täby.

I mitt arbete som oppositionsråd för Socialdemokraterna i Täby är jag så mycket som möjligt utanför kommunhusets väggar för att träffa kommuninvånare. Det senaste halvåret har jag i kontakter med lokala företagare och näringslivsrepresentanter alltmer fått mina egna förutfattade meningar positivt omskakade när det gäller vad lokala företagare tycker är viktigt att tala med oss politiker om.
När en tar del av media är det lätt att tro att det som engagerar företagare mest just nu, är vinsttak för välfärdsföretag, skatter och hur fackets makt ska minska. Men när vi träffats för att prata om företagandets villkor och om hur det är att driva och utveckla företag är det inte det vi huvudsakligen har talat om.
Det har framkommit i våra samtal att det ofta är ett stort och svårt steg för den enskilde företagaren att gå från att vara en enmansföretagare till att våga anställa utanför familjen. I det lokala perspektivet kommr också frågan om behovet att ha en bra och tydlig kommunikation med kommunen om tillstånd, bygglov och att få snabb kontakt med rätt handläggande instans för att få svar på sina frågor.
Men framför allt lyfter företagarna stora breda samhällspolitiska ämnen som centrala för att det ska vara attraktivt att driva företag och våga expandera i en kommun.
Nummer ett är stabilitet; som företagare vill en veta vad som gäller och det i ett någorlunda långsiktigt perspektiv. Samsyn kring regionala infrastuktursatsningar lyfts här. Villkoren för företagsetablering och vad kommunen vill, tillgång till mark och vad som gäller angående kommunens egna upphandlingar.

En skola av hög kvalitet är något som gång på gång kommer upp. Skolan ska utbilda morgondagens arbetskraft, såväl de som ska arbeta med akademiska som praktiska yrken i framtiden. För den framtida konkurrenskraften är det ur företagarperspektiv centralt med en skola som levererar goda kunskaper. I dag är konkurrensen global och vår skola måste stå sig i den internationella konkurrensen, annars flyttar till slut jobb och företag någon annanstans.
I en mer nära horisont för företagen fram att för att kunna rekrytera personal till sitt företag måste det finnas bra skolor till barnen. Annars blir det svårt att locka de kvalificerade medarbetare som företagen vill ha. En bra företagarkommun måste också vara en bra bokommun.
Slutligen här i Täby, och jag är säker på även övriga i Stockholmsregionen, återkommer ämnet bostäder. Personalen som ska anställas måste ha någonstans att bo och här finns en stor brist på bostäder som är möjliga för den som är nyinflyttad, provanställd och för den som inte har ett högbetalt arbete.
När det inte går att bo i närområdet leder det till att det blir svårt att rekrytera. Och den personal som har anställning blir svår att behålla på grund av långa pendlingstider. För bland annat vård- och omsorgsföretagen är det ett påtagligt problem.

För att det ska bli attraktivt och möjligt att lyckas med rekrytering till företagen behöver Stockholmsregionen en bostadsmarknad med bostäder i olika prisklasser och med olika upplåtelseformer i alla kommuner.
Sammanfattningsvis har företagarna gett en bild av att för en växande Stockholmsregion med ett attraktivt näringslivklimat behöver vi breda långsiktiga överenskommelser om den regionala och kommunala utvecklingen, hög kvalitet på skolan och bostäder för människor med vanliga inkomster i alla kommuner.
Ett gott samhällsklimat är ett gott företagarklimat och viljan hos företagen att bidra till detta är stor.
Visst borde kombinationen Socialdemokrat och företagare vara en självklarhet?

http://www.stockholmstidningen.se/default.aspx?page=3&debattstock=237

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.