Ett Täby där vi bryr oss om varandra

bild-taby-bryr-sig

Det är budgettider i Täby. Det betyder att nu ska politik omsättas i ekonomi. Nu måste alla vackra ord som högsta kvalitet, frihet, livkvalitet, tillgänglighet och jämlikhet omsättas i reda siffror. Och ytterst måste frågor som om kvalitet i välfärden kostar pengar besvaras.
Vad kostar det med en god kvalité i barnomsorgen? Vad kostar det att ha ett kulturliv som både finns och är tillgängligt för alla? Finns det en prislapp på att investera i vår viktigaste tillgång i samhället – människorna? Vi socialdemokrater svara otvivelaktigt JA på den frågan.
Vi kan konstatera att här i Täby har Alliansen redan gett sig ut på banan och triumfatoriskt deklarerat att nu sänker de skatten med 10 öre. Det gör de samtidigt som de får alltmer mer högljudda signaler från förskolan om att pengarna räcker inte till god pedagogisk kvalité och förskollärarna flyr därför kommunen. Senast idag kan vi i lokalpressen läsa om hur alltfler föräldrar nu också ryter ifrån. http://www.stockholmdirekt.se/nyheter/foraldrar-sluter-upp-i-forskoleupproret/reppkb!KzIV@EJwejRGbUjYemh6g/

Vi ligger också i absoluta bottenskiktet med kultursatsningar i landet. Vi har inga bostäder till nyanlända och överhuvudtaget är det alltfler saker som enligt moderaterna i kommunen inte går och som kommunen inte klarar av. I det läget går de ut och förslår en skattesänkning? Det är mycket svårt att få det resonemanget att på ett allra mest grundläggande plan att gå ihop.
Vi socialdemokrater resonerar på ett annat sätt. Vi har nu en rödgrön regering som satsar för fullt på välfärden med både riktade och generella bidrag till kommunerna. Då är det viktigt att vi från kommunerna svarar upp och gör detsamma. Ett gott samhälle där invånarna såväl unga som äldre tar del av välfärd med god kvalité är inte gratis. Tillsammans kan vi investera i ett Täby där vi bryr oss om varandra. Där skattesänkningar inte är högsta mål med kommunens verksamhet. Utan där verksamheten i sig och kvalitén för Täbyborna sätts i centrum.
Prislappens betydelse är vi oftast överens om när det gäller konsumtion i allmänhet. Om jag vill köpa en ny varm tröja inför vintern så får jag det jag betalar för. Om jag köper en tröja för 199 kronor är den troligtvis helt eller mestadels av billigt akrylmaterial och värmer därmed inte nämnvärt. Om jag däremot köper en tröja för 799 kronor så har den troligtvis en hög andel ullfibrer i sig och värmer mig gott i vinterkylan. Detsamma gäller kvalitén i välfärden. Kvalité kostar. Inget är gratis även om vi såklart skulle önska det ibland.
Därför är valet för mig enkelt. Jag väljer bort skattesänkningar och väljer istället ett Täby där vi bryr oss om varandra. Snart kommer vi Socialdemokrater i Täby med vårt förslag till verksamhetsplan för Täby 2017. Håll utkik!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.