När inte den rätta kunskapen finns – fallet Oscar

Återigen har vi kunnat läsa och höra om en incident i en Täbyskola i riksmedia. Den här gången var det Sveriges radio som går igenom fall som kommit Skolinspektionen till del där barn utsatts i skolan. Vi är många som blivit berörda av eleven Oscars berättelse om hur vuxna personer hållit fast och ner honom med våld s.k. fasthållning för att bemästra oroliga situationer. Fasthållning är en metod som är inte bara mycket ångestskapande utan också potentiellt dödlig. Fasthållning är ett förlegat förhållningssätt som inte löser några beteendeproblem eller situationer utan snarare kan fördjupa dem och skapa än djupare problem. Självklart ska sådant inte förekomma i Täbys skolor.
Vi har också kunnat läsa i media många kraftfulla motreaktioner och protester mot det inträffade. Det här har inte bara hänt Oscar i Täby utan även andra barn, ofta barn med särskilda behov, runtom i vårt land. Och varje gång det händer har vi att göra med ett kapitalt misslyckande hos skolan och dess personal, som går ut över de barn som ofta är skolans sköraste.
Men det är naturligtvis inte så att lärare och övrig personal i skolan vill barnen illa -tvärtom. Det handlar istället om brist på kunskap och de rätta verktygen i att bemöta problemskapande beteende som tex utåtagerande vid stress i skolan. Det är därför av yttersta vikt att skolans personal får den specialpedagogiska utbildning och fortbildning som behövs för att de ska kunna bemöta alla barn i skolan på ett bra sätt.
Därför är det bra att vi nu har en rödgrön regering som har inte bara skolan i fokus utan också satsar speciellt och riktat på specialpedagogisk fortbildning och kompetensstärkning till personal. Tyvärr kan vi här konstaterar att den specialpedagogiska satsning som regeringen Skolverket satt i sjön för läsåret 2016/17 den deltar Täby kommun inte i. http://www.skolverket.se/om-skolverket/press/pressmeddelanden/2016/pressmeddelanden-2016-1.244816/nytt-bidrag-starker-larares-specialpedagogiska-kompetens-1.253442?utm_campaign=unspecified&utm_content=unspecified&utm_medium=email&utm_source=Skolverkets%20nyhetsbrev
Täby kommun med sitt Alliansstyre har trots att de säger sig satsa på ett tillgängligt lärande och har tidigare uppmärksammade fall med Kristinaskolan och nu fallet Oscar i bagaget inte ens sökt medel för att delta och få statliga medel för specialpedagogisk kompetensutveckling av sina redan anställda lärare. Skälet som anges för den uteblivna satsningen från Täbys sida skall var att det inte finns tillräcklig med anställda specialpedagoger i Täby kommun för att handleda sina kollegor i satsningen.
Det är djupt oroväckande att för Alliansen i Täby har fortfarande inte barnen med särskilda behov kommit högre upp på dagordningen. När får vi nu härnäst läsa om nästa Kristinaskola eller nästa Oscar i Täby? Utan satsning på kunskap är det bara en tidsfråga.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.