Det kallas fattigdom

Det har i olika medier talats och skrivits en hel del om tiggeri de senaste dagarna. Vi kan läsa att en del tycker att det ska förbjudas och kriminaliseras nu. Andra tycker att det ska utredas och tittas på hur det kan förbjudas. Tidningar publicerar listor med för och emot tiggeri. Undersökningar publiceras där en har frågat urval av medborgare om deras inställning till tiggeri.

Det är en skrämmande och märklig förskjutning av hur vi beskriver verkligheten och människor som pågår. Tiggeri är att be andra människor om (oftast) pengar för sin försörjning. Många debattörer och tyckare har de senaste dagarna mycket riktigt uttryckt hur förnedrande det är för människor att hänvisas till att tigga för sin försörjning.

Men det som ofta saknas i sammanhanget är en diskussion om varför människor tigger på gator och torg i Sverige. Är det för att de är romer, är från Rumänien och Bulgarien som de tigger? Är det därför  att de är diskriminerade som de tigger? Nej, diskriminering och  landstillhörighet är inte i första hand förklaringen. De tigger  liksom många människor runt om i världen för att de är fattiga och utlämnade till en utsiktslös fattigdom. Men fattigdom är inget nytt, och fattigdomen är grym, förnedrande och tar ifrån människor deras värdighet och möjlighet att forma sitt liv. Det är den bottenlösa fattigdomen som vi bör diskutera och känna oss upprörda över – inte dess uttryck.

Fattigdom kan aldrig lösas med varken allmosor eller genom att vi kriminaliserar de människor som drabbas allra hårdast av ett ojämlikt samhälle. Det gör bara bekämpande av fattigdom och kamp för en mer jämlik värld.

I det EU som vi ingår i råder fri rörlighet för EU-medborgare att söka sig arbete och framtid i EU-länderna. De största arbetsströmmarna inom EU går inte till Sverige. Vi är ett perifert land med kallt klimat och ett litet språk, men visst kommer människor hit och arbetar som ingenjörer, hantverkare och en del tigger. Vi svenskar drar stor nytta av EU när det gäller många områden, ett sådant område är alla de varor som vi köper som produceras billigt i bland annat just Rumänien och Bulgarien, som är EUs absolut fattigaste länder. Tröjor, elektronik och skor är något av det vi kan konsumera billigt då dessa länder har mycket låga löner till de som arbetar i produktionen. Det hörs inga protester kring detta. Vi svenskar konsumerar glatt och mycket av de billiga varorna. Däremot hörs nu talrika protester mot att  en del av allra fattigaste och utsatta från de här EU-länderna i sin desperation dyker upp här i Sverige, fullt synliga för oss, för att söka sig en försörjning. De är i vår vardag på gator och torg, de ber om om pengar, de ber om att få ta hand om våra pantflaskor och burkar.

Men, de rumänskproducerade billiga tröjorna sätter vi gärna på oss och köper i många exemplar så att vi kan byta alltefter humör. Men samma lands allra fattigaste människor passar det inte att ha i sin åsyn. Inte om det syns i alla fall hur fattiga och desperata de är. Det blir jobbigt för oss, men framförallt menar vissa debattörer, är det en så kallad omsorg om de fattiga själva som gör att deras uttryck för desperation bör förbjudas. Det uttryck som det nu förfasa över är: Tiggeriet. Det sägs att det finns ingen framtid i tiggeriet för dem och tiggeriet löser inga problem. Den stora frågan blir då i sin tur hur och av vem detta uttryck, tiggeri, ska avgränsas och om fler synliga uttryck för fattigdom står på tur härnäst för att föreslås kriminaliseras och föras bort ur vår åsyn.

Låt oss upphöra med den avhumaniserade tiggeridebatten!

Låt oss istället ta det berättigade obehaget av fattigdomens uttryck som vi ser omkring oss som avstamp för att diskutera och forma en politik som ser varje människa, dess rätt till värdighet och framtid och utifrån detta arbetar för ett jämlikare Sverige och ett EU där fattigdomens strukturella orsaker bekämpas. Det är politikens uppgift att bekämpa fattigdomen, inte att förbjuda dess uttryck.

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.