Den ljusnande framtid och en andra chans

image

Sol, grönska och många euforiska som slänger sina studentmössor i luften har vi fått ta del av de senaste två veckorna. Glädje och stolthet efter att att ha studerat, varit nervös inför prov och redovisningar, men också för att ha tagit sig igenom när det kanske varit motvind i studierna kännts grått och kanske lite tråkigt och tungt.
Det är lätt att se glädjen och framtidstron när våra unga springer vidare mot högskolestudier eller arbete. Men vi bör även försöka att samtidigt, dessa ljusa dagar i juni, komma ihåg att alla unga inte är glada och lyckliga och ser den ljusnande framtid an. Det finns de som inte med glädje springer ut med en studentmössa i handen. Kanske blev det ingen examen och studierna avbröts i förtid eller kanske är det så att de bokstäver som står på betygsdokumentet inte räcker till drömmarnas mål. Eller kanske är det så att det till slut när utbildningen nästan var klar blev det alltmer tydligt att det val som gjordes som 15-åring inte var det rätta. Det finns många skäl till att saker och ting inte blir som vi tänkt oss och att alla unga inte är så glada dessa dagar.
Samtidigt är det ett ovedersägligt fakta att fullständiga gymnasiestudier är en nyckel in på dagens arbetsmarknad, för att bli anställningsbar och kunna skaffa sig en försörjning. Genomförda gymnasiestudier lägger även grunden för att kunna söka och antas till högskolestudier. Därför är det så  viktigt att det för alla finns en andra chans. Komvuxstudier möjliggör såväl för den som behöver komplettera till fullständiga betyg från gymnasiet, såsom för den som behöver komplettera befintlig examen för att uppnå önskad högskolebehörighet. Komvuxstudier erbjuder också möjlighet att byta bana i livet och utbilda sig till ett praktiskt yrke. Det är inte alltför ovanligt att unga människor efter något eller några års villrådighet kommer underfund med vad de önskar för riktning i sitt liv. Då är det centralt att möjligheten finns.
Komvuxstudier är därför angeläget både från individens och samhällets perspektiv och bör vara en prioriterad verksamhet för kommunen att förse sina invånare med god tillgång till.
Nu har vi äntligen en regering som sätter KOMVUX högt på agendan och vår gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic har aviserat kraftiga förstärkningar av rätten till att utbilda sig vidare som vuxen med komvuxstudier. Så skapas frihet att forma sitt liv.  Men här i det moderatledda Täby kan vi tyvärr på lokal nivå inte se samma prioritering.
Nu senast hösten 2015 fick 77 Täbybor som skulle läsa upp och komplettera gymnasiebetygen på komvux nej till studier från kommunen. En del hade så sent som i augusti blivit meddelade att det skulle gå bra att börja till hösten. Orsaken som uppgavs från gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden var att kommunen hade slut på pengar avdelade till komvuxstudier under återstoden av året. Fler hade sökt och antagits till komvuxstudier än Täby kommun hade prognosticerat. Bristande planering angavs och Täbyalliansen var inte beredda att ta några beslut om ökade ekonomiska resurser till Komvux. Resultatet blev att mångas förhoppningar om studier grusades med kort varsel hösten 2015. Framtiden satts på vänt och individers möjligheter att aktivt med hjälp av egen motivation och drivkraft forma sin framtid med hjälp av studier spolierades. Samtidigt gick Täby kommun med 184 miljoner i överskott 2015.

Vi Socialdemokrater i Täby är djupt otillfredställda över den politiska majoritetens prioriteringar i Täby och när vi nu sökt få svar från den moderata nämndordföranden på hur de vill förhindra att samma sak inte upprepas 2016 om många täbybor söker och antas till komvuxstudier i Täby får vi tyvärr inga betryggande svar. Inga ytterligare medel ska tillföras oavsett söktryck och behov, budgetramen är överordnad.

Samtidigt kan vi se hur det S-ledda rödgröna styret i Stockholms Stad nu inför komvux-garanti för sina medborgare, där tas vuxenutbildningen på allvar och prioriteras. Det är bara att än en gång konstatera S-politik gör skillnad och ger möjligheter – till en ljusnande framtid och en andra chans.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.