Ta chansen – bygg för Täbys unga!

Så bygger vi ett bättre Täby
Så bygger vi ett bättre Täby

Sista loppet på Galoppen har gått och nu har vi chansen att bygga framtidens bostäder i Täby.

Bostadsbristen är akut – inte minst för våra unga vuxna. Vi har nu under lång tid sett hur lägenhetspriserna skjutit i höjden och blir alltmer onåbara för unga. Här i Täby har antalet hyresrätter också minskat från en tidigare låg andel på grund av ombildningar av hyresbostäder till bostadsrätter. Och nya hyresrätter tillkommer inte i tillräcklig mängd. I Fokus Bäst Att Bo (2016) lyfts fram att trots att Täby ligger i storstadsregion ligger kommunen på plats 109 av landets 290 när det gäller att vara en attraktiv kommun för unga att bo i. Bostadssituationen är stor del i detta. Unga tvingas flytta härifrån.

I Täby Park f.d. galoppfältet, planeras nu för minst 6000 bostäder. Men Täbys alliansstyre prioriterar där, liksom i övriga kommunens nybyggnadsområden, bostadsrätter. Detta trots att det redan finns gott om bostäder med äganderättighet i vår kommun. Nu säger allianstyret att planerna är att 10-15 % av bostäderna som ska byggas ska bli som privata hyresrätter i Täby Park. Nog är det bra med det tillskottet av hyresrätter, men tyvärr finns inget som garanterar att de förblir hyresrätter och inte ombildas efter ett antal år. Det är en utveckling som vi tidigare sett i tex Hammarby Sjöstad i Stockholm. Vi socialdemokrater har länge krävt att minst 30% av de nya bostäderna som byggs bör vara hyresrätter i olika former. Bostäderna bör ha en rimlig prisbild. Men vi vill även att kommunala hyresrätter byggs då endast så kan vi säkra att de förblir hyresrätter. Hyresrätter behövs i Täby nu, men även i framtiden.

Så planerar nu det moderatledda allianstyret för att via markanvisning sälja tre kvarter av den kommunala marken på galoppfältet. Men, låt oss vara tänka ett steg till och behålla marken i kommunens ägo och här bygga kommunala hyresrätter. En del av dessa bör anvisas som särskilda ungdomsbostäder. Vi har nu ett gyllene tillfälle som vi inte bör låta passera.

Vi kan av erfarenhet från såväl Täby som övriga Storstockholm konstatera att det inte räcker att politiken förlitar sig på den öppna marknaden. Det leder inte sällan till att förstärka, snarare än att bryta, segregerande boendemönster i vår region. Vårt samhälle dras itu och människor separeras alltmer utifrån ålder, bakgrund och ekonomiska resurser. Det är tvärtemot vad vi behöver. Vi behöver ett samhälle, ett Täby som håller ihop och där vi kan bo, arbeta och mötas i vardagen.

Det är nu dags att Täbys politiker tar ansvar för bostadsutvecklingen i kommunen och säkerställer att vi bygger ett socialt hållbart Täby.

Ta chansen – bygg kommunala hyresrätter, så våra unga får någonstans att bo!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.