Alliansens kalla fötter i biblioteksfrågan

Härom veckan gick allianspartierna i Täby med kultur och fritidsnämndens ordförande Robert Stopp (L) i spetsen hårt ut och meddelade sina planer på att lägga ner upp till tre biblioteksfilialer i kommunen. Efter kraftfulla invändningar och protester såväl från oss socialdemokrater som vanliga medborgare i Täby har nu alliansen tydligt fått kalla fötter och börjar backa.

I Mitti Täby går idag att läsa: ”Inget beslut om biblioteken”
http://mitti.se/inget-beslut-om-biblioteken/?tag=taby – Så just nu blir det inget beslut i frågan. Paus-knappen är nedtryckt.

Täby kommun är under alliansen ledning redan en kommun med tunn kulturbudget och som i linje med det satsar lite pengar på biblioteken per invånare i jämförelse med tex kommuner som Nacka och Stockholm som satsar ca en 100-lapp till per invånare. Nog borde Täbys invånare kunna förvänta sig mer av biblioteken i vår kommun? Men då måste politiken vilja.

Visst måste alla organisationer och verksamheter regelbundet se över om de använder sina resurser rätt. En avveckling av bibliotekstjänster och mindre tillgängliga bibliotek är ett steg i fel riktning för Täby. Våra små bibliotek ute i kommundelarna bör snarare utvecklas än avvecklas. Se tex på det positiva exemplet med hur det lokala biblioteket i Näsby Parks centrum som utvecklades och moderniserades för något år sedan. Som effekt av det höjdes såväl besöks- som utlåningssiffror med ca 20 %. Det är rätt väg att gå!

Ta med biblioteksfilialerna i planen när vi utvecklar de lokala stadsdelscentrumen som en självklar kultur- och mötesplats. Här kan säkert kreativa och attraktiva lösningar hittas som gagnar Täbyborna. Vi socialdemokrater tvekar inte: Utveckla och inte avveckla det bör vara modellen för våra bibliotek!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.