Sälj inte ut Löttinge gård!

 

IMG_0348

Försäljningsivern i Täby kommun fortsätter. Varför Täbyalliansen absolut nu vill sälja iväg Löttinge Gård så fort det bara går är höljt i dunkel. Täby kommun är inte ekonomiskt trängda, gården har ett högt kulturhistoriskt värde och marken har ett strategiskt läge.

Det vi vet är att TFAB:s ordförande Hans Ahlgren (L) även kommunalråd har uttalat sig om att han vill sälja den av kommunen ägda Löttinge gård där de senaste åren Swartlings ridskola huserat. Gården vill han sälja till en privat företagare för att den enligt hans mening ska bli mer tillgänglig för Täbyborna? Resonemanget går inte ihop! Självklart kan Täbyborna inte kräva tillträde till andras egendom. Sålt är sålt och kommer inte igen och en ny ägare till gården gör vad den bedömer som bäst på såväl kort som lång sikt med sin fastighet. Täby kommun har efter en försäljning av gården inget inflytande alls över gården.

Löttinge gård är en av Täbys äldsta gårdar och då nuvarande arrende går ut till hösten 2016 beslutade i höstas TFAB:s styrelse för att undersöka marknadens intresse för att köpa eller arrendera gården av kommunen. Gården är på ca 5 hektar och det har under anbudsförfarandet kommit in rikligt med bud både på arrende och försäljning. Arrendebuden innebär att kommunen behåller gården i sin ägo men kan ha kvar inflytande över gården och det kan ge verklig tillgänglighet för Täbyborna både nu och i framtiden.

Från socialdemokraterna anser vi att det bör vara en självklar utgångpunkt för kommunen att i det här läget främst överväga de arrendebud som inkommit. Gården och marken har ett mycket strategiskt läge som framtida markresurs för kommunen och att då avhända sig kontrollen och utvecklingen av den är dumdristigt och ovarsam hantering av våra gemensamma framtida resurser. Med en försäljning av gården förlorar vi inte bara kontrollen i nutid utan också såväl framtida större möjligheter till intäkter, som mark för bostäder eller annan viktig verksamhet.  Marken lär knappast sjunka i värde de närmaste decennierna. Låt oss behålla gården nu och låt nästa generation Täbybor bestämma vad gården ska användas till.

Men säljbeslutet från moderater, liberaler, centerpartiste roch kristdemokrater står fast. Detta trots att intäkterna från en ev. försäljning bara nätt och jämt skulle täcka den investeringar kommunen gjort det senaste decenniet för att gården skulle iordningsställas som ridanläggning med ridhus. En köpare får i stort sett betala för ridanläggningen och får marken och bostadshus på köpet. Det är mycket oklart på vilket sätt det gynnar Täbyborna.

Det är dags att Täbyalliansen står för sin politiska vilja att sälja ut Löttinge Gård och klart och tydligt förklarar vad i den affären som skulle vara av intresse för Täbyborna. Tillgänglighet är det då inte. Så vad är det?

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.