Stärk kulturen i Täby – stoppa kulturslakten!

De styrande allianspartierna i kommunen stryper sakta men säkert Täbys kulturliv. För ett tag sedan publicerades siffror som visar att Täby är en av 10 kommuner i Sverige som satsar absolut minst på kulturen räknat per invånare. Men det är inte nog – nu aviserar Täbyalliansen att – än mer neddragningar väntar. Det är en oacceptabel utveckling vi ser.  Nu är det nog! Kulturen är inte ett samhällets garnityr utan tvärtom en av dess grundbultar och bör vara tillgänglig för alla.

I Täby saknar vi ett kulturhus, biblioteken håller söndagsstängt och nu hotas flera av biblioteksfilialerna av nedläggning. Kultur- och musikskolan har landets högsta avgifter. Över musikskolan hänger även nya sparkrav. Strypsnaran läggs även allt stramare över Karby Gård med dess uppskattade kulturverksamhet och aktiva föreningar, som snart ser sig tvungna att lämna in nycklarna för gott. Föreningar körs nu ut ur föreningsgården till sommaren och ingen vet var de ska ta vägen. Strategi för nya mötesplatser för kultur och föreningsliv saknas. Det är synd och skam. Täby kommun gick 2015 med 184 miljoner i överskott  och har råd med ett lokalt kulturliv. Kultur ska finnas tillgänglig även på hemmaplan och utvecklingen måste nu vändas.

I Täby har vi en historia av hårdhänt behandling av kommunens kulturliv. Senast 2008 var biblioteken utsatta för hårda attacker av det då moderata styret. Låt oss förpassa den svarta epoken i Täbys kulturliv bakom oss – återuppliva den inte!

Moderaterna, liberalerna, centern och kristdemokraterna – måste nu besinna sig och inse kulturens viktiga plats och roll för att bygga ett socialt hållbart Täby . Täbyborna bör både få möjlighet att ta del av kulturella uttryck av olika konstarter som att själva vara kulturskapande. Kultur är en demokratifråga.

Kulturen har också en viktig roll som mötesplats och erbjuder utbyte och gemenskap oavsett ålder och bakgrund och har en given roll i att vara del i en plattform för att integrera våra nya Täbybor. Nu behövs en översyn och samlad strategi för att stärka och satsa på kulturen i ett växande Täby! Inte den nedmontering vi nu ser sättas i verket.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.