Skolan en plats för alla elever – men då måste en plan finnas

Idag har de allra flesta en samsyn kring att barn ska inte sorteras, utan alla barn ska ha möjlighet att höra till i skolan. Kunna delta på sina villkor för att uppnå maximal utveckling. Men ändå, så blir det inte alltid så. En inkluderande skola och ett tillgängligt lärande stannar ibland mest vid vackra ord. Barn sorteras, ibland sorteras de undan och ibland sorteras de till andra skolor och ibland väljer barnet som tvingas till en skola som inte kan möta dess behov helt sonika en dag att stanna hemma.

Under gårdagens kommunfullmäktige försökte jag få kommunstyrelsens ordförande Leif Gripestam att svara på några frågor som jag ställt hur den i Täby styrande Alliansen arbetar med att anpassa skollokaler efter de  riktlinjer om tillgängligt lärande och den nya diskrimineringslag som antogs 2015. Många av Täbys skolor har ett flertal decennier på nacken och är byggda i en tid med en annan elevsyn och pedagogik än vi har idag. Samtidigt vet vi att det fysiska underhåller av skolorna i Täby är eftersatt och att det äntligen arbetas för en plan för skolornas underhåll.

Men vilka ekonomiska medel avsätts för att rusta skolorna som Täbys elever redan idag går i, för en inkluderande skola? En skola som ställer krav på inte bara lärarnas pedagogiska skicklighet och flexibilitet – utan även på de faktiska rum där skolverksamheten/ det pedagogiska hantverket ska utövas.

Det nedslående svaret blev: Inga speciella ekonomiska resurser avsätts eller prognosticeras för detta!

Täbyalliansen har ingen ekonomisk planering för en anpassning av skolan till ett inkluderat lärande och en tillgänglig skola. Och de avser inte heller att skaffa sig en sådan. Det är ett mycket oroväckande besked framförallt till alla de elever som nu går i skolan och som kommer att gå i skolan i Täby. Den fysiska konkreta miljön är viktig och ibland till och med avgörande för en verkligt tillgänglig skola för alla barn oavsett funktionsuppsättning.

Då räcker det inte att som Täbyalliansen gör hänvisa till en nybyggd och en totalrenoverad skola i Täby och sedan inte ha någon plan för resten av kommunens skolor. Det är inte en trovärdig politik. Tydligt anvisad resurser borde vara en självklarhet.

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.