Bananhuset snabba puckar som åker hit och dit

I höstas var det snabba och bestämda puckar från den moderatledda Alliansen som styr Täby. Bananhuset även känt som det sista kommunala hyresrättshuset i Täby skulle rivas. Det var visserligen bestämt sedan tidigare i stor politisk enighet att huset skulle bevaras och det ritades nogsamt in i ramavtal och fanns på presentationsskisser över den nya stadsdelen som planerades. Men så var det också så att kommunen så sent som 2012 hade uppdragit åt en arkitektfirma att göra en antikvarisk utredning av området och dess nuvarande byggnader. Utredningen landade i att  byggnaden beskrivs som både till gestaltning och material välbevarad och utredningen slutsats blir att Bananhuset har ett högt kulturhistoriskt värde och bör förses med skyddsbestämmelser i kommande detaljplan.

Det var då. I höstas framfördes istället att huset var gammalt och av kommunen illa underhållet, det måste renoveras vilket kostar pengar, det låg undanskymt och mycket skulle bli krångligt, osäkert och dyrt med att bevara huset. Rivning blev svaret. Att fastigheten rymmer billiga hyresrätter, dessutom kommunala sådana, som det är stor brist på i Täby var inte det heller något skäl. Inte heller kunde beslutet vänta på ytterligare utredning eller på en färdig plan för var de boende i huset skulle kunna flytta.

Beslutet om rivning överklagades av en hyresgäst i fastigeten och nu är beskedet från Täbys kommunjurist att ”I detta fall – när det kan ha uppstått missuppfattning om vad som egentligen har beslutats i samband med ramavtalen – kan ett beslut  av fullmäktige undanröja osäkerheten härom. Därav planeras att kommunstyrelsen 2016-02-01 upphäver nu överklagat beslut och att frågan istället hänskjuts till kommunfullmäktige för beslut.” http://www.hemhyra.se/stockholm/taby-tar-tillbaka-beslut-om-rivning

Under gårdagens kommunstyrelsemöte fick vi då tillbaka ärendet Bananhuset. Det är nu tydligt att hanteringen varit inte bara snabb, utan för snabb. Vi kan konstatera  att hanteringen av ärendet är oroande och att det nu är uppenbart att mer grundlig utredning, vilket vi socialdemokrater efterfrågade, hade behövts inför det beslut som togs i kommunstyrelsen 9 november 2015. Den respekten från politiken är både de boende i huset och de tidigare fattade beslut som tagits i kommunen och kommunicerats till dess medborgare värda.

Så nu är beslutet om rivning upphävt och det som börjar likna Såpan Bananhuset eller kanske Sagan om det sista kommunala hyresrättshuset i Täby, skall nu upp i fullmäktige istället.

Annonser

Publicerat av

annicagryhed

Jag är aktiv Socialdemokrat och brinner för alla människors rätt och möjlighet att få forma sitt liv i enlighet med sina drömmar. Ensam är inte stark - tillsammans kan vi göra det möjligt. Hemmahörande i Täby, Storstockholm.

En tanke på “Bananhuset snabba puckar som åker hit och dit”

 1. Det går prat om att kvarvarande hyresgäster ska evakueras och sedan ha förtur i hyresrätter som ska byggas
  i Roslagsnäsby. Det verkar som ett sätt att skjuta på problemet för vi hyresgäster vill ha som tidigare första handskontrakt och inte bollas fram och tillbaka.
  Enligt jurist på Hyresgästföreningen så ska kommunen leverera ny bostad med liknande när service och kommunikationer, ser svårt ut att hitta i Täby.
  Varför inte sätta ny fasad så Bananhuset smälter in tillsammans med de nya husen och renovera efter önskemål från hyresgästerna förutom ny el, stamm byte nya kök/ badrum.
  Rivningsbeslutet bygger på som jag tror att byggherrarna dels behöver marken och dels inte minska värdet på de nya vita byggklossar som ska upp och enkelt lösa genom att anpassa Bananhuset så den passar in i området men som sagt Bananhuset har bästa läge i området.
  Helt plötsligt har det ploppat upp att hyresrätter ska byggas också kanske inte så lätt idag sälja BRF när det är en byggbom för BRF så man har tänkt om men jag anser också att det ska tänkas om och att Bananhuset inte rivs, Bananhuset gör att det inte kan byggas runt omkring som därmed ger ett luftigare område.
  Mitt förslag lyssna inte på byggherrarna utan de måste anpassa sig efter att bananhuset finns och lyssna inte på kommunen som inte vill renovera och ta kostnaden utan hellre vräka sin hyresgäster riva och sälja marken.

  I den trappupgång jag bor i är bara 3 hyresegäster kvar hur gör kommunen för att skydda oss från inbrott och att personer bryter upp tomma lägenheter och sover där redan nu har det hänt att folk sover i trappuppgångar, vi hyrsgäster är oroliga att kommunen återigen förskjuter oss.
  I och med ombyggnaden som sker med Roslagsbanan så åker cyklar mopeder i hög fart framför våra portar och vi önskar bara att kommunen sätter pilar att de ska köra runt huset kanske 50 m extra för dem men stor trygghet för oss hyresgäster.
  Sedan har kommunen intensifierat med parkeringsvakter som sätter bötes lappar som inte förekom tidigare,
  tidigare hade vi 3 P platser som var för boende som tagits bort och inga ny platser för boende har markerats, tycker kommunen ska markera en tio platser för boende som kompensation för allt obehag vi har fått uppleva.

  Om vi visste för 3-4 år sen att vårt boende skulle rivas hade kommunen haft längre tid på sig att hitta bra bostads lösningar i och med att vi inte kan byta vår lägenhet mot annan i och med en stora oklarheten som rådit ingen vill byta lgh med oss, vi är strandsatta. För 3-4 år sedan kostade 3 rum och kök i Näsbypark 1,7 milj idag 3,7 milj. Vi är riktigt misshandlade när det gäller boende och att alla våra möjligheter tidigare har varit utsiktslösa.

  Stå upp för att bananhuset inte rivs utan anpassas till den nya arkitektur som ska byggas

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.