Välkomna till Täby!

Så kom det till slut beskedet som vi länge väntat på; Migrationsverket meddelade i ett pressmeddelande att Täby Park hotel som sedan i höstas fungerat som ett ankomstboende för flyktingar nu görs om till ett asylboende. Förnärvarande behövs 20 000 boendeplatser totalt i Sverige, nu blir det 500 platser i Täby. Mitt i byn, nära till allt i ett tidigare rätt sömnigt och ofta för tomt hotell. Nu fylls det av liv, hopp och möjlighet för asylsökande att få en fast plats i tillvaron under den prövande tid en asylsökningsperiod kan vara. Lära sig svenska, andas ut och kanske våga tänka på en framtid.

Det känns positivt att Täby och dess befolkning kan bidra genom att nu bereda plats för en del av dem som flytt krigets fasor och tvingats lämna allt. I Täby har vi historiskt sett haft ett lågt flyktingmottagande, få asylsökande har beretts plats och kommit hit. Desto roligare känns det nu att under det gångna halvåret har många Täbybor engagerat sig i ankomstboendet och de asylsökande som kommit hit. Nätverk har bildats, det har skänkts möbler, leksaker och kläder. Gemensamma utflykter har anordnats och jag vet att mycket mer är på gång. Täbyborna står på kö för att få bli faddrar till flyktingar som kommer hit. Att få praktiskt visa solidaritet och medmänsklighet ger livet extra nyanser av mening. Många Täbybor ger gärna både av sig själva, sin tid och materiellt.

Täby kommun har nu en möjlighet att tillsammans med det engagemang som finns i civilsamhället framgångsrikt och med gemensamma krafter  välkomna nya människor till vår kommun. Här finns goda grunder för samverkan att börja bygga på och att få till en verkligt god integration.

Slutligen visst är det så att Täby och Täbyborna inte bara kommer att ge utan också att få: nya erfarenheter, nya kommuninnevånare och många, såväl unga som äldre, kommer säkert få nya vänner.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.