En dag hoppas jag inga kvinnojourer behövs mer

När jag bläddrar i dagens tidningsskörd fastnar min blick och tanke lite längre vid en artikel om det våld mot kvinnor. Något som är så vanlig att det benämns som ett folkhälsoproblem. Det finns olika sätt att räkna som påvisar olika siffror, men sak vet vi, att det är utbrett. Varje år dödas i genomsnitt 13 kvinnor av en man som de har eller har haft ett förhållande med. Våld mot kvinnor och även barnen i relationen finns i alla delar och skikt av vårt samhälle. Det måste bli ett stopp. http://www.etc.se/inrikes/vald-mot-kvinnor-ar-ett-folkhalsoproblem

Igår hade jag förmånen att få besöka Kvinnojouren Täby-Danderyd och höra mer om deras viktiga verksamhet. Över en kopp te och bullar fick jag på plats i deras jourlägenhet i Täby möjlighet att höra verksamhetsledare Katja och ordförande Rigmor berätta om deras uppdrag att hjälpa kvinnor och barn som flyr våld och kränkningar. Lägenheten hyr de sedan många år av Täby kommun och när jag var på besök var det bara en kvinna som bodde där. Katja berättade att det är olika hur länge de som kommer till jouren blir kvar där, det handlar om alltifrån till några veckor till flera månader. Alltifrån behov. Många flyttar vidare till ett nytt tryggt liv och några orkar inte bryta utan väljer att återvända till den relation de försökt lämna.

Täby-Danderyds Kvinnojour ingår i nätverket Unizon som samlar över 120 kvinnojourer, tjejjourer och andra stödverksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld över hela landet. Jourerna i nätverket stöttar, skyddar, förebygger och påverkar utifrån en kunskap om våld, genus och makt. Det lokala arbetet består främst av att stötta och skydda våldsutsatta kvinnor och deras barn, att arbeta förebyggande och stödjande med barn och unga och efter förutsättningar sprida kunskap. Jag fick berättat för mig att mycket av det lokala samarbetet med kommunen och socialtjänsten i Täby fungerade bra, men det hade ibland varit mindre lyhört från från skolor och förskolor med att bereda snabb plats för de barn som bodde på jouren.

Under senare år har barnens situation i våldsamma relationer uppmärksammast alltmer och kanske är de så att de till viss del fortfarande ibland tenderar att ”glömmas” bort. Kvinnorna ska såklart få hjälp och där går än mer att göra – men det är också av yttersta vikt att barnen snabbt kan få trygghet och normalitet i sitt liv. Här måste hela samhället på alla nivåer vara i beredskap.

Jag fick också höra att jouren planerade för ett utåtriktat förbyggande arbete i Täbys och Danderyds skolor. Som före detta lärare blev jag mycket entusiastisk. Javisst är det med våra barn och unga vi alltid måste börja. Där lägger vi grunden för en framtid utan våld i våra relationer. En dag hoppas jag att vi inte ska behöva en endaste kvinnojour och att inget barn ska behöva växa upp i ett hem präglat av våld och kränkningar. Det är en bit kvar till dess och tills den dagen är kvinnojourerna och det arbete de gör en viktig pusselbit.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.