Heltid måste bli norm för kommunens anställningar

Den svenska välfärden och den kommunala sektorn står inför stora utmaningar. Under de kommande åren fram till 2023 kommer det behöva rekryteras omkring 500 000 medarbetare till kommuner, landsting, regioner och enskilda utförare.

Även Täby kommun står inför stora rekryteringsbehov.

Samtidigt arbetar idag medarbetare i vår kommun deltid, inte alla i enlighet med sin önskan. Ofrivillig deltid leder både till sänkt livsinkomst, i förlängningen lägre pension samt till en ökad stress och risk för sjukskrivning. Ofrivillig deltid drabbar ofta kvinnor och är en angelägen jämställdhetsfråga och är avgörande för att kvinnor ska kunna försörja sig på sin lön och i framtiden klara sig på den pension som är beroende av livsinkomsten.

Fler anställda i Täby kommun borde därför få chans att arbeta mer om de har önskemål om det. Täby kommun bör dessutom uppmuntra sina anställda att arbeta heltid. Dessutom är det så att om en större andel av våra anställda arbetar heltid så behöver inte lika många nya medarbetare rekryteras.

För att lyckas med de rekryteringsutmaningar som ligger framför oss måste Täby kommun uppfattas som en attraktiv arbetsgivare i jämförelse med andra kommuner. Vår kommun måste kunna erbjuda goda arbetsvillkor åt alla dem som har bland de viktigaste jobben som finns i vårt samhälle. När frågan om önskemål om heltid ställs är det även viktigt att heltider görs attraktiva ur ett arbetstagar- och jämställdhetsperspektiv. Det är få som har familj som till exempel har möjlighet att förena familjeliv med delade turer. Det är viktigt att en modern arbetsplats har en kreativ ledning som ser sin roll i att verka för såväl gott nyttjande av de anställda samt ökad jämställdhet i arbetslivet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.