Nu ska de sista kommunala hyresrätterna i Täby rivas

Sista bostadshuset med kommunaal hyresrätter i Täby
Sista huset med kommunala hyresrätter i Täby

Nu är det beslutat. Täbymoderaterna med sina allianskollegor beslutade tidigare i veckan att hyresfastigheten Blåklinten i Täby ska rivas. Det här är inte vilket hus som helst i Täby. Det är det sista huset med kommunala hyresrätter som finns i kommunen. De som tidigare fanns i kommunala bostadsbolaget Täbyhus såldes till privata intressenter och många av dem omvandlades sedan till bostadsrätter. Men ett hus, med alldeles utmärkt läge i Roslags Näsby, med kommunala hyresrätter blev kvar.

Här finns det som ofta hävdas att vi i Täby inte har, nämligen hyresrätter som kommunen själv förfogar över. Att en kommun själv förfogar över delar av sitt bostadsbestånd anses allmänt vara en nyckelfaktor för att både kunna lösa kommunens egna sociala bostadsförsörjningsansvar, men även för att kunna erbjuda asylbeviljade flyktingar ett boende i kommunen. Det sistnämnda – att erbjuda ett långsiktigt boende och integration av flyktingar i Täby, det har det länge varit dåligt ställt med i Täby. Vi har år efter år sett oerhört låga siffror i anvisade och egna bosatta. Hittills i år har Täby tagit emot 56 anvisade flyktingar. Täby kommun har under moderaternas ledning inte tagit sitt solidariska ansvar i Stockholmsregionen för att ge asylbeviljade människor en god start.

Kommunstyrelsen ordförande moderaten Leif Gripestam har gång på gång under åren i media försvarat Täbys låga flyktingmottagande. Det ska inte handla om bristande vilja menar han, det handlar om brist på bostäder. Täby kommun har inga egna bostäder att dela ut heter det. Det är sant, endast några få har funnits – det är effekten av drygt 30 års moderatlett styre. Inte planeras det för några nya kommunala hyresrätter heller. Men nu har dessutom moderaterna med sina allianskollegor beslutat att riva det enda kommunala hyreshuset i kommunen.

Som vanligt får det konstateras att politisk vilja visar sig inte i vad som sägs – utan vad som görs.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.