Täby – frizon för oseriösa skolföretag?

Så har då de senaste dagarna, lugna Täby återigen skakats om. En av gymnasieskolorna i kommunen som det tidigare larmats om är nu på tapeten. Det handlar om Energigymnasiet, en skola som det länge gått rykten om här i kommunen och som Skolinspektionen uppmärksammat tidigare. Nu vidtas den mycket ovanliga och drastiska åtgärden omedelbar stängning. Eleverna uppmanas söka sig till andra skolor och deras hemkommuner att bereda plats för dem. Bristerna är mycket allvarliga och Skolinspektionen konstaterar att på Energigymnasiet drivs inte skolverksamhet enligt lagens mening. Dessutom pekar rapporter på att droger och påverkade elever är vanligt förekommande på skolan.

Men det är tyvärr inte första gången det är skandal i skol-Täby. För drygt ett år sedan kunde hela Sverige läsa om Kristinaskolan i Täby. Det var en liten fristående skola som vände sig till grundskoleelever med särskilda behov inom autismspektrum. Skolan fick upprepade gånger kritik och desperata föräldrar vände sig till media. Utbildad personal, skolmaterial och ibland även mat form av specialkost saknades till barnen. Men ingenting hände och Täby kommun var även måttligt intresserad av att rota i saken. Så länge någon väljer skolan är den tillräckligt bra ramsade de moderata politikerna. Det som inte lyftes eller komplicerades var att alla inte har lika stora möjligheter att välja skola, en del får ibland vara nöjda med att det finns en skola för deras barn över huvudtaget. Oavsett kvalité. Historien med Kristinaskolan avslutades med att ägarnas plockade ut drygt 8 miljoner i vinst och sålde skolan vidare.

Den fundersamme börjar nu undra: varför är det den välbeställda kommunen Täby som dyker upp ännu en gång i dessa allt annat än smickrande skolsammanhang? Men Täby är inte en vanlig kommun när det gäller skolan, utan tvärtom pågår här ideologiska experiment, med bland annat skolan. Den politiska borgerliga majoriteten har som explicit politik när det gäller ansökningar om skoletableringar från skolföretag hållningen att alltid säga ja. Ingen kommunal prövning görs av varken företagets seriositet eller behovet av ytterligare en fristående skola. Istället drivs just politiken att kan du som skolföretag locka elever så är lägger vi oss inte i – välkommen till Täby! Den här ansvarlösa hållningen följs sedan upp med att kommunen har en mycket lång historik av att se ytterst lättsamt på sin insynsrätt i skolorna. Kommunen tycks tänka att det vi inte vet det far vi ej illa av. Och om vi ingenting vet så kan vi rimligtvis inte ingripa eller agera på något vis. Den kloke lägger ihop ett och ett. Nej, det är inte en slump att återigen är det i Täby en skandalskola uppdagas. Det är en konsekvens av den borgerliga koalitionens frizon för friskolor som de etablerat i kommunen.

Elevernas rätt till en god skola väger tyvärr lätt i moderatledda Täby.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.