Täby park hotell flyktingmottagandets skilda världar

Ikväll har vi kommunfullmäktige på Täby park Hotell här i Täby. Det hotell som nu nästan blivit rikskänt, då de har slutit ett avtal med Migrationsverket och nu blivit ett transitboende för flyktingar. I föregående vecka anlände de första flyktingarna. Det är bara att välkomna att Täby på det här sättet kan erbjuda en viloplats i väntan på vidare placering för människor på flykt och i behov av fristad. Så är det nu också många Täbybor som skyndar till nu med att erbjuda sin hjälp för att de skall känna sig välkomna. Täbyborna ställer upp; de skänker kläder, leksaker och sin tid. De anmäler sitt intresse för att bli familjehem och att ställa upp som gode män.

Täby har tyvärr under många år gjort sig känd för att ha ett mycket lågt flyktingmottagande och självklart bör och kan vi göra mer. Och just i kväll skall vi i fullmäktige ta ställning till den remiss som Arbetsmarknadsdepartementet sänt ut. ”Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända” – För i dessa tider med den största flyktingvågen sedan andra världskriget måste alla hjälpa till. Precis som alla länder i EU måste öppna sig för flyktingmottagande så måste nu också alla kommuner i Sverige vara med och ta ett gemensamt solidariskt ansvar för de som flyr. Nu duger det inte längre att vissa inte tar sin beskärda del av ansvaret. Alla kommuner behövs för att vi skall klara av ett gott mottagnade med en god integration. Mot bakgrund av detta känns det mycket tråkigt att som socialdemokrat läsa det förslag till beslut som den moderatledda Täbyalliansen vill klubba ikväll. Återigen ser de hinder för ökat mottagande och skäl till varför välmående Täby ej skall bidra solidariskt. Det hänvisas bland annat till bostadsförsörjningsproblematik. Men, det är politikerna i Täby som har ansvaret för att planera kommunen och även för att hitta lösningar i prövande tider. Här har moderaternas underlåtenhet under decennier varit stor och detta borde i sig snarare vara en anledning att nu lägga om politiken med kraft och öppna upp Täby och bygga bostäder för alla och göra rum för de flyktinghar som behöver det!

Jag önskar att vi politiker ikväll kan enas om att ta vara på det engagemang som Täbyborna visar i sin solidaritet med flyktingarna och inte låter Täby park Hotell ikväll vara en skådeplats för flyktingmottagandets skilda världar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.