Nej, jag tror inte vi har så många rasister i vårt land

Det är märkliga tider nu. Vi har ett rasistiskt parti i vår riksdag som enligt opinionsmätningar alltfler svenskar säger sig sympatisera med. Det sägs från olika håll att det beror på att det kommer och kanske kommer att komma än mer flyktingar till vårt land.
Jag tycker att det är så svårt att få ihop. Om vissa saker i vår omvärld verkar vi trots allt vara väldigt överens. I stort sett alla politiker, ”tyckare” och vanligt folk tycker att det är en humanitär katastrof i Syrien och att IS är hänsynslösa terrorister som begår nästintill outtalbara övergrepp på barn, kvinnor och alla de får tag på. Det innebär att samtidigt kan då en avsevärd andel av dessa som säger sig stödja SD hålla med om att det är fruktansvärt hur människor dödas, lemlästas, våldtas, städer och byar läggs i förödelse tydligen tycka att: ”Nej, stanna där – Kom inte hit!”

Människor och familjer flyr för sina liv. Det är helt förståeligt, det är vi överens om. Det skulle vi alla göra i en liknande situation, det är vi nog alla också överens om. Så vad är det vi inte kan enas om? Det är fasansfullt i Syrien. Det är rätt att vilja rädda sitt liv. Vi tycker inte att människor skall utsättas och dödas av IS. Då finns bara ett alternativ – att så länge detta fruktansvärda pågår så måste vi att hjälpa dem som flyr. Att räcka ut handen och ge skydd, det borde vi alla komma fram till. För som människa finns inte något annat alternativ.
Enligt en undersökning av Novus ökar SD med 2,1 procentenheter till 18,6 procent. Kan det verkligen bero på att det kommer människor till vårt land som flyr för sina liv? Nej, säger jag, det kan knappast vara det efter som vi är överens om att de bör fly och vi bör hjälpa dem att rädda sig undan IS.
Det finns egentligen bara ett rimligt sätt att tolka de politiska tongångar som hörs från högerkanten. Det vi ser är att det finns många människor i Sverige som är rädda och oroliga. Inte för andra människor som kommer hit, utan de är rädda för att det samhälle som under den moderatledda Alliansregeringens tid drevs allt längre itu skall drivas ännu längre isär. De är oroliga för att nu skall de som redan drabbats av en ökande segregation, sämre pensioner, som kastas ut ur sjukförsäkring och inte hittar bostäder åt sina vuxna barn – nu skall ännu mer tas ifrån dem och ges till några andra. Den här gången inte de som redan är trygg medelklass och har sitt på det torra, utan till några okända.
Nästan ingen människa accepterar att gång på gång sparkas allt längre ned utan att tillslut reagera med vrede. Det är den vreden och vanmakten vi nu ser i opinionsmätningarna.
Ofta kan vi se att just i de delar av landet där arbetslösheten är hög, tilltron till politiken låg och där framtidstron hackar kring de egna och närståendes möjligheter att få ett gott liv, där rycker det rasistiska tongångarna fram och med dem SD:s siffror. Lösningen är således inte att avstå från den självklara mänskliga handlingen att hjälpa dem som flyr från skräckväldet i Syrien. Utan lösningen är att vi återupprättar ett Sverige där alla hör till och har möjlighet till jobb, utbildning och skola som håller god kvalité.  Där unga kan flytta hemifrån till egen bostad även om de inte har föräldrar med pengar på banken. Ett Sverige där den som åldras kan göra det med livkvalité och trygg i att omsorg och god sjukvård finns för alla. Endast så, genom ett erkänna att det främst är orons toner och inte rasismen toner vi hör i vårt land kan vi mota SD.
Just därför ser jag som socialdemokrat fram emot att vår Socialdemokratiska finansminister Magdalena Andersson snart lägger fram regeringens budgetproposition. Jag ser framemot att vi kommer få se en budget för ett Sverige som är tryggt och håller ihop, som räcker ut sin hand till den som behöver hjälp och för ett Sverige som tror på sina medborgare och inte minst – som tror på framtiden.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.