Bostad i Täby – detsamma som ett allt större banklån

Dagens Industri publicerade häromdagen en artikel angående hushållens allt större bolånebörda. Med statistik baserad på SBAB:s bolånestock som bolåneinstitutet har tagit fram på uppdrag av Di visar de hur lånefesten blir alltmer uppskruvad. http://www.di.se/artiklar/2015/8/13/kommunen-med-hogst-snittlan/

Inte särskilt förvånande dominerar kommunerna i vår region toppen – nio av tio av kommuner med den högsta snittbelåningen per objekt ligger i Stockholms län. Täby kommun kommer i skuldligan på en plats nummer 8 i landet, med en genomsnittlig belåning på 1654815 kr per bostadsobjekt. Prisuppgången har också de senaste åren varit snabb. Rent generellt drivs bostadspriserna i Storstockholm av den skriande bostadbristen. I Täby har vi en bostadsbrist som driver våra unga ut ur kommunen och dessutom en mycket liten och i avtagande tillgång till  den boendeform som inte kräver belåning: hyresrätten. Detta efter att de kommunala hyresrätter som fanns i kommunen såldes till Akelius och de i spåren av detta många omvandlingarna till bostadsrätter. Sammantaget gör det att det är näst intill omöjligt att bosätta sig i kommunen utan att belåna sig eller ha ett avsevärt kapital. De ekonomiska barriärerna runt kommunen förstärks, unga och lågavlönande göre sig icke besvär. Det är inte rimligt att ett saftigt banklån snart är den enda vägen till en bostad i vår fina kommun. Nu med den utbyggnad som sker i Täby bör vi ta alla chanser till att rätta till den snedsits vi som kommun har hamnat i.

Bygg kommunala hyresrätter, det är möjligt, det är efterfrågat. Det behövs. Nu.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.