En människa – inte en tiggare

En politisk kampanj i en tunnelbana, en reaktion som sprider sig som en löpeld i massmedia och sociala medier. SD har gjort det igen, skapat en enorm uppmärksamhet kring sitt främlingsfientliga budskap: Bort med dem, de som inte är som vi! De har återigen lyckats med att vända sin inhumana blick mot samhällets och några av EU:s fattigaste och mest utsatta medborgare: romerna. Enligt Åkessons främlingsfientliga retorik skall de pekas ut som en  i grunden annorlunda sort som ej har samma drivkrafter och behov som vi andra, nämligen den grundläggande önskan hos varje människa att skaffa sig ett liv med hopp och framtid. För sig själva och för sina barn.

Men vad händer med oss alla när vi börjar använda och ettikera människor som tiggare? Är en tiggare en sådan som jag? Och vad skulle i förlängningen hända med vår syn på varandra om vi istället började benämna sakerna vid sitt rätta namn – Fattigdom.

Skillnaderna i ekonomiska levnadsvillkor är stora inom vårt land, men ofantligt större inom EU. De viktiga frågorna vi måste ställa oss är: Vad skall vi göra för att bekämpa fattigdomen och dess orsaker inom Europa? Vad skall vi göra för att bekämpa främlingsfientlighet och rasism? Fattigdom försvinner inte för att vi tycker att den är jobbig att se på. Kvinnan som sitter på marken utanför din mataffär med framsträckt hand och ber om en slant bör varken främst benämnas utifrån sin etnicitet eller utifrån sysselsättningen tiggeri. Vi bör se och benämna henne som det hon är; en människa, liksom jag själv, men som lever i fattigdom. Vi bör bekämpa fattigdomens orsaker.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.