Sommarjobb – visst är Täbys unga värda det

Idag var det för en hel del vuxna yrkesarbetande första dagen på jobbet efter sommarledigheten. Skolorna för våra unga startar dock för de flesta om två veckor. Nog är det skönt med ledighet tänker många av oss, men många tonåringar har denna sommar mest haft en önskan: att få jobba. Sommarjobbet är många ungdomars efterlängtade första kontakt med arbetsmarknaden. Att ha ett jobb, passa tider, smälta in på en arbetsplats och känslan av att få sin första lön.

Det är väl känt att ungdomars tidiga kontakter med arbetsmarknaden har betydelse för hur det går för dem senare i livet. Samtidigt vet vi att arbetslösheten idag är betydligt högre bland unga är än genomsnittet hos befolkningen. Möjligheten till och erfarenheten av ett sommarjobb är därför en viktig inkörsport, både vad gäller erfarenhet av att jobba, men också kunskap kring facket och arbetsvillkor. Just därför gör många av landets kommuner, såsom tex Sigtuna och Stockholm, lyckosamma satsningar på att erbjuda ungdomar i gymnasieåldern kommunala sommarjobb. Det är inte en utgiftspost, det bör istället ses som en investering i ungas självförtroende och tillit till att de hör till och är en självklar resurs att räkna med på arbetsmarknaden. En investering i framtiden.

Mot den den här bakgrunden är det sorgligt att inse att ännu en sommar passerade utan att Täby kommun erbjöd varken kommunala sommarjobb eller feriepraktik till kommunens unga. Med den höga ungdomsarbetslöshet som bitit sig fast sedan ett flertal år är det mest de ungdomar som redan har privata kontakter och resurser som sommarjobbar. Tyvärr ser det moderatledda styret i Täby inte det som ett problem.

Vi socialdemokrater anser dock att självklart borde Täbys unga vara värda sommarjobb på samma sätt som t.e.x. deras klasskamrater från Vallentuna är.

Visst är de värda det.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.